Изкуството: Есенция на Културата (Теория на изкуството)

есе: тория на изкуството, естетика, култура, красота,

Изкуството: ЕСЕНЦИЯ НА КУЛТУРАТА

Културата е свързана с различни човешки дейности като икномиката, образование, религия, наука и изкуство, от които най-важна е изкуството. С други думи, изкуството е есенцията на културата.

Изкуството е умението за представяне на определена информация на зрителя или слушателя посредством една от формите на естетическо възприятие и възпроизвеждане на света. То е също така форма на обществено съзнание и съставна част от културата на човечеството.

Декадентното изкуство създава декадентна култура. Следователно, за да създадем нова култура, трябва да се възстанови и изкуството. Затова имаме нужда от нова теория на изкуството.

Всяка една нова епоха в историята е била предшествана от нов дух в изкуството. Например, по време на Ренесанса художниците са играли водеща роля. Също така по време на комунистическите революции огромно значение са имали хората на изкуството. Затова, за да се създаде нова култура, на първо място трябва да се създаде ново изкуство.

Да вземем за пример ролята на изкустовото по времето на комунизма. Комунистическото изкуство се нарича „социалистически реализъм”. То има за цел да покаже противоречията в капиталистическото общество и да поведе хората към революция. С падането на комунизма, социалистическият реализъм също изчезна. Но поради това, че се базира на диалектическия и историческия материализъм, то може лесно да се разпространи в свободните общества, чиито философски основи са слаби. Затова новата теория на изкуството трябва да е по-добра от тази на социалистическия реализъм.

С цел установяването на един нов свят, в който да отпаднат бариерите и предразсъдаците между хората Обединителната философия дава една нова теория на изкуството. Обединителната теория се появява благодарение на ученията и дейноста на Д-р Сан Мьон Мун. Тя полага теоретична основа за установяването на една нова световна култура; Култура на сърцето, любовта, разбирателството и мира на всички хора.

За разлика от повечето изкуства които предизвикват критика и конфликт, Обединителната теория стимулира първоначалната добра природа у човека и страмежа му към красота, истина и добро. Така вместо раздори тя се стреми да изкорени исторически натрупаните предразсъдаци, неприязън и омраза, като вместо това ни учи да изпитваме радост да живеем за и със другите и ценим различията и разнообразието. В същото време тя ясно издига моралните и семейните общочовешки ценности, които са основата за добри индивиди, здрави семейства и мирно общество.
теория на изкуството, културата, красота, есе, есета, естетика

About peace2your

Контакта с различни хора ни обогатява. Научаваме ценни неща един от друг! Смятам, че без постигане на помирение, любов и хармония между религите никога няма да прекратим омразата и насилието в света.
Публикувано на Есета, Статии и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Responses to Изкуството: Есенция на Културата (Теория на изкуството)

  1. peace2your каза:

    Изкуството е продукт на различни човешки дейности като например живопис, графика, музика, кинематография, театър, балет, опера, литература и други. Клонът на философията, който се занимава с изкуството, се нарича естетика.

    Енциклопедия Британика – опеделение на изкуство: „Използването на умения и въображение в създаването на естетични обекти и среди, които могат да бъдат споделени с други“.

    Лев Толстой определя изкуството като средство за комуникация между хората.

    Обединителната теория стимулира първоначалната добра природа у човека и страмежа му към красота, истина и добро. Чрез нея д-р Мун ни учи да изпитваме радост да живеем за и със другите и ценим различията и разнообразието. Обединителната естетика издига моралните и семейните общочовешки ценности, които са основата за добри индивиди, здрави семейства и мирно общество.

Вашият коментар