Семейни ценности

Истинските семейни ценности

Д-р Уилсън, Обединителната теологическа семинария
Семейстото е училище на любовта
Родителите и установяването на добро общество
Вертикалната ос на любовта
Любовта в семейството
Световното семейство
Културата на Сърцето

Въведение

Моралния упадък в западното общество засяга хората на всякъде. По цял свят хорта все още гледат от Америка и имитират нейната култура на свобода и демокрация. Ето защо всяка болест в Американската култура бързо се разпространява във всички нации по света.

Най-основната Американска ценност е свободата. Но нашите страни не са свободни от престъпността. Ние не сме свободни от аморалността която разрушава семействата и развръщава младежта. Ние не сме свободни от социалните последици на аморлаността и егоизма, които доминират съвременната култура.

Все повече обективни научни изследвания показват, че зародиша на болестите разяждащи нашето общество – престъпност, наркотици, бедност, сексуално предавани болести и т.н. – се кроени в разпадането на семействата. Добрите семейства произвеждат добри граждани, които създават добри нации, които влияят целия свят към добро. Лошите семейства произвеждат граждани със сериозни проблеми които формират изпълнени с проблеми нации и от там един изпълнен с проблеми свят. Но каква е статистиката за днешното състояние на семействата:

Последствия от разпадането на семействата

Нарастава процента на двойките които не желаят да сключват брак, а статистиката показва, че при тях липсва стабилността която семейството осигурява. Насилието, раздялата и несигурността в при такова свободно съжителство далеч надминават тези при сключилите брак.

Рязко се увеличава процента на децата които израстват без баща. От 17% през 1970 г. те вече надминава 40%. А проблемите с престъпността, наркотиците, алкохолизма, самоубийствата при такива деца са 10-15 път по-големи отколкото при деца израстнали в семейства с двама родители.

85% от бащите тинайджъри изоставят момичето което са забременили. А днешната култура активно подстрекава младежката сексуална активност. Само във САЩ всеки  ден 2756 малолетни момичета забременяват, като 1100 от тях правят аборт.

Какви са последицит? Болестите предавани по сексуален нарастват с 200% от 1960 г. За същия период младежката престъпност нараства с 600%. Все повече убийства и престъпления са извършени от малолетни. Един младеж прави опит за самоубийство на всеки 80 секунди – това е третата водеща причина за смърт между тинейджърите. А разпадането на семейството е основната причина за младежките самоубийства.

Това са последствията от културата на свободния секс и развода. Ясно е до какъв разрушителен социален ефект те доведоха света само за 50 години. Репорт на Съвета на Американските семейства от 1995 г. заключава, че разрешението на повечето социални проблеми се намира във възстановяването на културните стойности свързани с брака и семейството.

Семейството е Училище на Любовта

Единствено ако заздравим нашите семейства можем да се надяваме да имаме проспериращо, безопасно и здраво общество. Но как да заздравим семействата? Ключовия въпрос, който рядко сме задавале е: Съществува ли семейството само за себе си или за по-висша цел? Ако възприемаме семейството като краят, сам по себе си, то усилията ни ще бъдат обречени на провал. Тайната за възобновяването на семейството е да открием връзката му с по-голямата цялост на обществото, нацията, светът и Бог. Семейството се явява като микрокосмос на вселената на любовта. Ние трябва да разберем динамиката на правилно-функциониращото семейство което, както Мартин Лутер се изразява, е „Училището на любовта”.

Почти целият ни живот е изживян в контекста на семейството. От раждането си до тинейджъри ние живеем в дома на родителите си. След няколко години ние се женим и създаваме собствено семейство. Въпреки че съвременното общество с разширеното образование е удължило периода на самотния живот, традиционно повечето хора не остават безбрачни за дълго. В семейството ние получаваме нашите първи преживявания на любов от нашите родители. Тази любов оформя нашия характер. Без значение каква позиция имаме в обществото, какво ниво на образование, богатства или слава – семейството е това което създава средата на постоянни взаимоотношения, грижа и дори мотив за развитие. Семейството е както училище на любовта, така и училище за етика и морал и източника на нашите най-съкровенни стойности.

За съжаление повечето семейства са далеч от идеала. Много хора си спомнят свите семейства като източник на болка и страдание освен като място на любов и радост. Защо? Качеството на любовта не е такова каквото би трябвало да бъде. Може ли да има иделно семейство? Как би изглеждало то? Ние знаем примера на собствените ни родители, но били ли са те адекватния модел? Травматизираните семейства са често училище за невроза, нефункционалност, омраза и горчивина-подхранващи престъпници вместо добри граждани. За да пресътворим семействата в училища на любовта е нужно да открием истинските семейни стойности.

Истинско семейство

Къде можем да открием модела за истинско семейство? Прочети

Вашият коментар